12 bitar
Ingredienser:
Botten:
110 g rumsvarmt smör
0,5 dl socker
2,5 dl vetemjöl
Smultopping:
0,5 dl strösocker
1,5 dl mjöl
0,5 dl havregryn
60 g rumsvarmt smör
1 tsk malen kardemumma
Cheesecakefyllning:
1 msk strösocker
1,5 tsk kanel
2 st stora äpplen
600 g färskost (cream cheese)
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk vetemjöl
0,5 dl vispgrädde
3 st ägg
1 burk dulce de leche
Vaniljglass/Vaniljsås
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Blanda alla ingredienserna till botten i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en smulig deg.
Fördela degen jämnt på botten av en springform, 22 cm i diameter.
Platta till ytan lite lätt med baksidan av en matsked.
Grädda min i ugnen ca 12 min.
Låt svalna helt.
Blanda alla ingredienserna till smultoppingen i en bunke.
Nyp ihop till en smuldeg.
Sätt ugnen på 160°.
Blanda socker och kanel i en bunke.
Skala, kärna ut och skär äpplena i bitar.
Lägg bitarna i bunken och blanda ordentligt.
Vispa färskosten, sockret, vaniljsockret och mjölet till en fluffig blandning.
Vispa ner grädden.
Vänd ner ett ägg i taget med en slickepott.
Smöra formens kant lätt med smör och häll i fyllningen.
Strö över äppelbitarna och fördela smultoppingen ovanpå.
Grädda mitt i ugnen i ca 45 min eller tills toppingen har fått lite färg.
Stäng av ugnen, öppna luckan lite lätt och låt cheesecaken stå i eftervärmen
i ytterligare 20 min.
Ta ut och låt svalna helt.
Låt den stå i kylen i minst 6 timmar, gärna över natten.
Dra en tunn kniv runt formens kant innan du lossnar den.
Skölj kniven med varmt vatten några gånger under tiden.
Häll kolasåsen (1 burk dulce de leche) över kakan och servera med vaniljglass eller vaniljsås.