onsdag 25 januari 2012

ÄPPELTOSCA













Ingredienser:
100 g smör
1 ½ dl strösocker
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl
1 krm vaniljessens (alt. 2 tsk vaniljsocker)
2 äpplen
½-1 tsk kanel

Toscaglasyr
50 g smör
3/4 dl strösocker
50 g skivad mandel
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker luftigt.
Blanda i mjöl och vaniljessens och rör till sist i det smälta smöret.
Blanda väl. Häll smeten i en smord och bröad springform.
Skala äpplena, dela och kärna ur dom. Skär dom i tunna skivor.
Tryck ner äppelskivorna i smeten och pudra över kanel.
Grädda kakan i ca 25 minuter.
Ta ur kakan och höj ugnstemperaturen till 200 grader.
Toscaglasyr: Smält smör och socker. Blanda i mandelspånen och mjölet.
Rör noga. Häll i mjölken.
Häll den varma toscasmeten över kakan och ställ in den i ugnen igen i ca 8-10 min.
Servera den gärna lite varm med en klick grädde! Mums!

Källa: http://www.alltforforaldrar.se/bambi/2012/january/himmelsk-appeltosca.html