torsdag 5 juni 2014

MANDEL-SNURRTÅRTA MED HALLON OCH CHOKLAD 



Ingredienser:
2 ½ dl vetemjöl
2 + 1/4 dl socker
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 1/4 dl rapsolja
½ dl vatten
4 äggulor
1 krm vaniljpulver
½ tsk bittermandelextrakt
6 äggvitor
1/4 tsk vitvinsvinäger

5 dl vispgrädde
2 dl florsocker
1 dl kakao
150-200 g färska hallon
½ dl mandelspån

Gör så här:
Sätt på ugnen på 160 grader.
Ha bakplåtspapper i en ugnsform (ca 30 x 45 cm), pensla den med flytande smör/margarin och pudra den med lite mjöl så blir det mycket lättare att lossa på tårtbotten senare.
I en stor skål, blanda mjöl, socker, bakpulver och salt.
I en liten skål, vispa ihop (för hand) äggulor, olja, vatten, vanilj och mandelextrakt.
I en separat skål, vispa äggvitorna hårda och toppiga.
Tillsätt vinäger och 1/4 dl socker och fortsätt att vispa tills äggvitorna är toppiga och glansiga.
Blanda i äggule-blandningen i dom torra ingredienserna.
Rör om tills allt är helt blandat.
Tillsätt sedan ca 1/3 av äggvitorna i smeten och rör om försiktigt för att behålla så mycket luft som möjligt. Fortsätt så med resten av äggvitorna tills smeten är precis blandat.
Häll i smeten i plåten och grädda mitt i ugnen i ca 18-20 minuter.
Låt svalna under bakduk.
När tårtbotten har svalnat så ta fram måttband eller linjal och mät upp 5 lika stora remsor. Mina blev ca 6 cm breda. Skär som på bilden.
Vispa vispgrädden och ha i florsocker och kakao.
Fortsätt att vispa den tills den är rätt så hård.
Bred ut ca 2/3 delar av den på tårtbotten.
Grovhacka 2/3 av hallonen och ha på ovanpå chokladgrädden, strö även på lite mandelspån (men spara gärna lite till dekoration).
Tryck ner hallon och mandel lite i grädden så att det fastnar.
Ta en remsa och snurra ihop den, lägg sedan den på ett tårtfat.
Ta nästa remsa och linda om den om den första och fortsätt så med alla remsor.
Ta sedan resterande av grädden och bred ut den runtom tårtan.
Dekorera med resterande hallon och mandelspån. Ät gärna direkt!