lördag 29 juni 2024

THAILÄNDSK GRYTA MED KYCKLINGFÄRS OCH CITRONGRÄS




Ingredienser:
300 g risnudlar
3 klyftor vitlök, finhackade
4 cm färsk ingefära, finhackad
1 gul lök, finhackad
500 g kycklingfärs
1 citrongräs, finhackad
1 burk kokosmjölk [400 g]
1 msk koncentrerad kycklingfond
2-3 msk fisksås
2 tsk farinsocker
2-3 röda chilifrukter, skivade
1 limefrukt (rivet skal och pressad saft)
1 knippe thaibasilika
neutral rapsolja (att steka i)
salt

Gör så här:
Stek vitlök, ingefära och lök tills mjukt. Tillsätt kycklingfärs som steks under omrörning till den är genomstekt, hacka gärna färsen så den blir till mindre bitar.
Tillsätt finhackad citrongräs, kokosmjölk, fond, fisksås, farinsocker och 2-3 skivade chilifrukter (mängd beroende på önskad hetta). Tillsätt limezest samt limesaft och låt puttra samman i 7-8 minuter.
Tillsätt thaibasilika. Rör om och smaka av med ev mer fisksås, socker, lime eller salt.
Koka nudlarna enligt anvisningar på förpackningen, toppa med den goda köttfärsen och strö till sist på extra chili och thaibasilika.