Cirka 18 bullar
Ingredienser:
1 msk kardemummakärnor
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
50 g färsk jäst (den blå varianten)
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
100 g mjukt smör
1 ägg
Cirka 11 dl vetemjöl special
200 g mjukt smör (bregott)
1 dl råsocker
Kanel
Ägg till pensling
1/2 dl sirap + 1 msk vatten
Strösocker och mortlad kardemumma till garnering (efter gräddning)
Gör så här:
Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med kall mjölk, grädde, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen i maskin börjar släppa från kanten av bunken.
Knåda i minst 20 minuter. Spara lite mjöl till utbakningen.
Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 60 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och tryck försiktigt ut vetedegen (utan att knåda den) till en avlång platta, cirka 2 cm tjock.
Bred smöret på degen och strö över råsocker - blandat med frön från vaniljstång (om du har) och pudra över kanel.
Vik degen till ett dubbelvikt ark och skär en bit som du sedan skär ett snitt i så det ser ut som ett par byxor.
Tvinna byxbenen och snurra ihop till en knut. Lägg på en plåt med bakplåtspapper med ändarna nedåt (under knuten).
Jäs under bakduk till dubbel storlek (cirka 45 minuter).
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Pensla dem med sirap utblandat med lite vatten och strö direkt över strösockret blandat med mortlad kardemumma.