måndag 3 september 2012
SEGA CITRONKAKOR
ca 40 st
Ingredienser:
200 g smör
3 dl florsocker
60 g mandelmassa, finriven
1 tsk vaniljsocker
1 nypa vaniljfrön (finns på burk)
2 ekocitroner eller 1 vanlig, finrivet skal
3 ½ dl vetemjöl
1 ägg
½ dl strösocker
½ dl citronmarmelad
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Rör ihop smör och florsocker.
Blanda ned mandelmassan, vaniljsocker, vaniljfrön (om du har, uteslut annars) och rivet citronskal. Rör sedan ned mjölet och blanda till en smidig deg.
Forma degen till två rullar 3-5 cm i diameter, beroende på hur stora kakor du villa (de får dubbelt så stor diameter efter gräddning).
Sno in rullarna i plastfolie och låt dem vila i kylen 1 timme.
Pensla rullarna med uppvispat ägg och rulla dem i strösocker.
Skär dem i 1 cm tjocka skivor och lägg på bakpappersklädda plåtar.
Lägg en liten klick citronmarmelad i mitten på varje kaka.
Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.
Dra av bakplåtspappret med kakorna på från den varma plåten och låt dem svalna lite innan du flyttar dem.