måndag 7 augusti 2023

ASIATISK KYCKLINGSALLAD




INGREDIENSER:
1 kg kycklinglårfilé
1/2 dl olivolja
1/2 dl japansk soja, gärna tamari
4 msk oystersås
1/2 msk sesamolja
3 tsk ingefära, färsk och finriven
3 st vitlöksklyftor, finhackade
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk chiliflakes

Sallad:
1/2 färsk vitkål eller rödkål, strimlad
2 st krispsallad, strimlad
2 morötter, strimlade
2 röd paprika, strimlor
1/2 gurka, tunna stavar
100 g böngroddar
1 kruka koriander, grovt hackad
150 g jordnötter, grovt hackad
Garnering: 2 lime, halverade

Dressing:
4 st salladslök, strimlad
3/4 dl olivolja
3/4 dl risvinäger
2–3 msk honung eller fibersirap (prova hoisinsås också!)
3 msk sesamolja
2 vitlöksklyftor, finriven
2 tsk riven ingefära
1/2 msk japansk soja, gärna tamari
1 röd spansk chili, urkärnad i strimlor
salt, efter smak
Ev. 2 msk jordnötssmör

GÖR SÅ HÄR:
Marinera kycklingen ca 1 tim i kylen.
Förbered alla grönsakerna och lägg i en stor skål.
Sätt ugnen på 225 gr
Tillaga kycklingen i ca 30 min tills den är klar. Under tiden blanda ihop ingredienserna till dressingen genom att mixa ingredienserna med stavmixer, mixa i olivoljan sist så dressingen tjocknar något. Blanda ner salladslöken.
När kycklingen är klar låt den svalna något och skär sedan i strimlor.
Blanda ihop kycklingen med grönsakerna och hälften av dressingen. Toppa med jordnötter, koriander och en limeklyfta. Servera resterande dressing i en skål bredvid salladen.