onsdag 9 januari 2013

MINTCHOKLADTÅRTA















12 bitar
Ingredienser:
200 g smör
100 g choklad (70%)
100 g After Eight-choklad
4 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2,25 dl mjöl
1 msk kakao
0,5 tsk bakpulver
knappt 1 tsk flingsalt

Glasyr
50 g smör
100 g After Eight-choklad
4-5 droppar pepparmintsolja (finns på Apoteket)
0,5 dl vispgrädde

Tillbehör
nyvispad grädde att servera med
färska myntablad att garnera med
15 st After Eight-bitar/plattor

Gör så här:
Börja med att smälta 200 g smör.
Ös ner 100 g vanlig choklad och 100 g After Eight-choklad, och rör tills det har smält ner.
Låt svalna lite grann. Blanda ihop ägg, socker och vaniljsocker.
Vispa bara i ca 5 sekunder tills det har blandat sig, inte mer.
Rör ner mjöl blandat med bakpulver, salt och kakao.
Häll smeten (som är sjukt god) i en bakplåtpappersklädd form med löstagbara kanter.
Grädda i mitten av ugnen på 175° i ca 18 min.
Kakan ska vara lite lös och gungig i mitten när du tar ut den, men den får finfin konsistens i kylen under natten sedan.

Glasyren ska på först när kakan svalnat, jag gjorde min kaka kvällen innan den skulle ätas, la på glasyren på förmiddagen efter, och förvarade i kylen fram tills middagen på kvällen. Till glasyren smälts smöret och de övriga ingredienserna rörs ner till en jämn smet, som sedan bres ut över kakan i ett fint lager.

Servera kakan med nyvispad grädde, ett och annat myntablad och After Eight-plattor. Om du skär upp bitar och serverar på tallrik - tryck fast en platta som "rygg" på varje bit. Ställer du fram tårtan på bordet - tryck fast plattorna hela vägen runt om kakan.

Källa: http://baraenkakatill.blogspot.se