torsdag 31 januari 2013

KOKOSRUTOR




















ca 16 stycken
Ingredienser:
1 msk matolja
3 msk kallt vatten
3 tsk gelatinpulver
2 äggvitor
1 dl vatten
5 dl socker
1 msk vaniljsocker

Garnering:
2 dl kokos

Gör så här:
Häll kokos i stekpannan och sätt på medelstark värme.
Rör om då och då, så att kokosen rostas och blir ljust brun.
Smörj långpannan med lite olja.
Lägg gelatinpulvret i en liten skål och häll på kallt vatten.
Rör om och låt pulvret stå och svälla en stund.
Häll strösocker och vatten i en kastrull och värm på medelstark värme.
Rör om tills allt socker har smält och du har en sirapsliknande sockerlag.
Blanda gelatinet och sockerlagen och rör om tills det har löst upp sig.
Knäck äggen och dela gulorna och vitorna.
Vispa vitorna till hårt skum.
Fortsätt vispa och häll i sockerlagen.
Vispa i några minuter till ett skum som liknar välvispad grädde.
Blanda ner vaniljsockret.
Häll hälften av den rostade kokosen i botten av en liten långpanna.
Häll över smeten. Låt smeten svalna 5-10 min.
Täck över den med plastfolie och ställ in i kylskåpet.
Låt den stelna  några timmar, strö sedan på resten av kokosen.
Ta ut långpannan och skär kakan.
Förvara de i kylskåp.