fredag 8 mars 2013

LEIF MANNERSTRÖMS RÄKSOPPA


3 port.
Ingredienser:
600 g färska räkor

2 msk olivolja

1 st finhackad gul lök

1 bit färsk fänkål, skuren i små tärningar (ca 50g)

1 tsk tomatpuré

6 dl fiskbuljong (av tärning)

1 dl torrt vitt vin

3 dl vispgrädde

ev lite cognac

salt och nymalen peppar efter smak

1 knippe dill, finskuren, till garnering

Gör så här:
Skala räkorna men spara skalen.
Ställ räkorna svalt så länge.
Fräs räkskalen i oljan i en kastrull någon minut.
Tillsätt lök, fänkål och tomatpuré.
Fräs ytterligare ett par minuter.
Tillsätt fiskbuljongen och vinet, låt allt sjuda 10-12 minuter.
Sila. Häll tillbaka buljongen i en kastrull.
Häll i grädde och koka ca 10 min.
Smaka av med salt och peppar och eventuellt en skvätt cognac.
Arrangera räkorna vackert och garnera med dill.