tisdag 18 januari 2011

CHOKLAD- OCH APELSINFUDGE



ca 40 st
Ingredienser:
1 burk kondenserad mjölk (395 gr)
400 gr mörk choklad
125 gr rumstempererat smör
1 nypa salt
Finrivet skal av 1 apelsin

Till garnering:
200 gr mörk choklad (70%)

Syltat apelsinskal:
1 apelsin
1 dl strösocker
1 dl vatten

Gör så här:
Plasta en form på ca 30x20 cm.
Låt den kondenserade mjölken sjuda upp i en kastrull på svag värme under omrörning.
Bryt chokladen i bitar och rör ner den. Tillsätt rumstempererat smör, salt och apelsinskal.
Rör till en jämn, slät smet.
Häll över i formen och låt stelna i kyl minst 4 timmar.
Tvätta apelsinen och skär remsor med en potatisskalare.
Strimla skalet tunt.
Koka upp vatten i en kastrull och koka skalen i 30 sek.
Sila bort vatten och upprepa proceduren 2 ggr.
Detta gör man för att få bort de beska smakämnena ur skalen.
Koka ihop socker och vatten i en kastrull.
Lägg i skalen och koka i ett par minuter.
Låt kallna i lagen.
Skär fudgen i bitar och låt ligga i rumstemperatur i 30 min.
Bryt chokladen till garneringen i bitar och smält i vattenbad.
Doppa fudgen i chokladen med hjälp av en gaffel.
Skrapa bort lite av chokladen på undersidan och ställ dem på ett smörpapper.
Dekorera med syltade apelsinskal.
Låt stelna.
Förvaras svalt.
Fudgen kan smaksättas på olika sätt.
Tex med pepparkakskryddor, lite konjak eller salta pistagenötter.

Källa: Amelia