måndag 13 augusti 2012
KOLATÅRTA
Ingredienser:
1 burk sötad kondenserad mjölk (à ca 400 g)
150 g smör
300 g digestivekex
1 l jordgubbar
1 ½ dubbeldaim (à 56 g)
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Kolakräm: Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull.
Häll på vatten så att det täcker och lite till.
Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden.
Fyll annars på efter hand.
Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten.
Låt svalna helt och öppna därefter burken.
Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie.
Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare.
Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme.
Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset.
Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat.
Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.
Vid servering: Toppa med jordgubbar och resterande daimkross.
Källa: www.kardemummagumman.se