lördag 31 augusti 2013

NUTELLABULLAR


16 st 
Ingredienser:
1 påse torrjäst (för söta degar)
½ dl + 1 tsk strösocker
1,2 dl ljummet vatten
1,2 dl mjölk
9 msk smör (jag använde flytande smör och rapsolja)
1 tsk salt
3 ägg
1 tsk vaniljextrakt
9 ½ dl vetemjöl (plus lite extra vid utkavling)
1  3/4 dl farinsocker
1 ½ dl hasselnötter, grovt hackade
1 burk Nutella

Glasyr
2-3 dl florsocker
3-4 msk mjölk

Gör så här:

Häll torrjästen, 1 tsk socker och 1,2 dl ljummet vatten i en stor skål och blanda om.
Låt stå i ca 10 min tills det har börjat skumma sig.
Under tiden, koka upp mjölken och ställ sedan åt sidan i 5 minuter.
Ha sedan i ½ dl strösocker, 4 msk smör och 1 tsk salt i mjölken och blanda om.
Häll sedan i mjölkblandningen i jästblandningen.
Tillsätt 2 ägg, vaniljen, och mjölet tills allt är helt blandat.
Låt jäsa till dubbel storlek i 1 ½ timme.
Värm ugnen till 200 grader.
Ha i 5 msk smör i en kastrull tillsammans med farinsocker och dom hackade nötterna.
Rör om tills sockret har lösts upp.
Häll blandningen i botten av ugnsformen och sprid ut det.
Kavla ut degen och sprid ut Nutellan på den, men lämna en kant där du penslar på uppvispad ägg (så att degen fastnar).
Rulla ihop degen och dela den i 12-14 delar.
Lägg dom i ugnsformen och grädda dom mitt i ugnen i ca 20-30 minuter.
Låt svalna på galler.
När dom har svalnat så blandar du ihop glasyren så att den blir lite rinnig.
Häll över glasyren och ha sedan på dom karamelliserade nötterna från botten av formen innan glasyren stelnat.

fredag 30 augusti 2013

CROQUE MONSIEUR PÅ KESOPLÄTTAR


 1 port.
Ingredienser:
100 gram keso
1 ägg
2/3 msk fiberhusk
En nypa salt

2 skivor skinka
1 tsk dijonsenap
1 tomatskiva
2 skivor ost

Gör så här:
Mixa allt med stavmixer.
Hetta upp en teflonstekpanna och innan du klickar ut smeten så sänk till 60% av maxvärmen.
Klicka ut 2 plättar med sked.
Efter några minuter så vänder du plättarna och plattar ut dem lite med en stekspade.
Vänd sedan igen och igen.
Plättarna ska gå i pannan i ca 6-8 minuter.
Lägg sedan på 2 tunna skivor rökt skinka, 1 tsk dijonsenap, 1 tomatskiva och 2 skivor ost.
Lägge sedan på den andra plätten som ett lock.
Stäng av plattan och låt plättmackan ligga kvar en stund.

söndag 25 augusti 2013

BLOMKÅLSRIS

Ingredienser:
Blomkål
Vatten
Salt

Gör så här:
Koka upp lättsaltat vatten.
Riv blomkålen och lägg i det kokande vattnet i ca 15 sekunder.
Häll över i en sil och servera genast.

PESTOKYCKLING

Ingredienser:
 4 kycklingfiléer
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 purjolökar
2 1/2 dl mellangrädde
1 dl pesto

Gör så här:
Bryn filéerna i matfettet i en stekpanna. Salta och peppra.
Skölj purjolöken. Strimla och fräs purjolöken i en tjockbottnad kastrull. Rör ned grädde och pesto.
Lägg ned filéerna i såsen och låt koka cirka 10 minuter.
Servera med pasta eller blomkålssris.


lördag 10 augusti 2013

BACONSTEKTA DADLAR

Ingredienser:
1 paket bacon
20 st  dadlar, torkade, utan kärna

Gör så här:
Linda en halv baconskiva runt varje dadel.
Placera dadlarna med skarven nedåt på smord ugnsfast form.
Baka i mitten av ugnen på 225 grader i 12-15 min, eller tills baconet är knaprigt.
Servera dadlarna ljumna eller kalla.

fredag 9 augusti 2013

UGNSSTEKT SPARRIS MED PINJENÖTTER OCH PERMESAN



Ingredienser:
Sparris
Olivolja 
Parmesanost
Pinjenötter
Havssalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skölj sparrisen och skär av 2 cm av nederdelen.
Lägg dem i en ugnseldfast form och droppa över lite olja eller smörblandning.
Stek dem mjuka i ugnen i cirka 15 minuter.
Rosta under tiden pinjenötter i torr stekpanna under omrörning.
Hyvla parmesanosten lövtunt.
Strö pinjenötter och ostflagor samt havssalt över sparrisen och servera.

tisdag 6 augusti 2013

SILVIAKAKA



Ingredienser:
4 ägg
4 dl socker
4 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 dl vatten

Glasyr:
300 g smör
2,25 dl socker
2 msk vaniljsocker
3 äggulor
Kokos

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda i det kalla vattnet och sist mjölet ihoprört med bakpulvret.
Grädda i långpanna med bakplåtspapper i 15 minuter.
Låt kakan svalna.
Koka ihop krämen i en liten kastrull.
Låt småputtra lite på svag värme under ständig omrörning.
(Tänk på att det är ägggulor i smeten, så att du inte har för hög värme.)
Bred ut krämen över kakan och strö sist på kokos.

MÜSLI


Ingredienser:
5 dl rågflingor
5 dl havregryn
100 g nötter
1 dl linfrön
2 dl solroskärnor
1 dl kokos
1 dl råsocker
2 dl vatten
5 msk olja naturell
2 dl russin/tranbär
Flytande honung

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Krama in vatten/olja.
Häll ut på plåt med bakplåtspapper.
Häll på flytande honung.
Rosta i ugnen 200 gr, 30 min.
Rör runt några gånger.
Häll i russinen efteråt.
Låt kallna och häll i burk.

söndag 4 augusti 2013

NÖTCREMESPANNACOTTA


4 port
Ingredienser:
3 dl grädde
1 ask nötcreme (150 g)
1 gnutta salt
1 1/2 gelatinblad

Garnering:
Vispad grädde
Färska bär

Gör så här:

Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
Koka upp grädden och blanda ner nötcremen och en gnutta salt.
Låt sjuda ett par minuter.
Ta av plattan och blanda ner urkramade gelatinblad och rör tills de smält.
Häll upp i glas och låt stå kallt minst 3 tim.
Garnera med vispad grädde och färska bär.