måndag 31 mars 2014

COOKIE DOUGH TRYFFLAR


Ingredienser:
110 g smör, rumstempererat

½ dl strösocker

1 dl farinsocker

2 msk mjölk

½ tsk vaniljsocker

3 dl vetemjöl

½ tsk salt

1 dl chocolate chips (eller hackad choklad)

150-200 g choklad

Gör så här:
Vispa ihop smör och strösocker och farinsocker (ca 3 min).

Häll sedan i mjölk och vaniljsocker och blanda ihop ordentligt.

Ha sedan i vetemjöl och salt och vänd till sist ner chocolate chips.

Forma degen till små bollar på ett bakplåtspapper och sätt i en pinne i varje boll.
Ställ sedan in dom i frysen i ca 30-60 minuter.

Smält chokladen och doppa dom frusna bollarna i chokladen.
Strö på strössel.
Låt tryfflarna stå och stelna på ett bakplåtspapper.
Förvaras sedan i kylen.

söndag 30 mars 2014

DULCE DE LECHE SEMIFREDDO

ca 12 port
Ingredienser:
2 marängbottnar

4 ägg

2 msk strösocker
5 dl vispgrädde

1 burk karamelliserad mjölk
Kolasås på tub

Gör så här:


Separera gulor från vitor.
Vispa vitorna till ett fast skum med 1 msk socker.
Vispa gulorna luftiga med 1 msk socker.
Vispa grädden för sig.
Lägg en marängbotten i formen och krossa den andra.
Vänd varsamt ihop äggvisp, grädde, vitorna och den krossade marängen.
Klicka ner kolakrämen.
Fyll upp smeten i formen över den hela marängbottnen.
Frys tårtan i minst 4 timmar innan servering, gärna över natten.
Dekorera med kolasås, krossad daim eller valfritt strössel.

FROZEN STRAWBERRY CHEESECAKE


Ingredienser:
16 krossade digestivekex
80 gram smör

450-500 gram färska jordgubbar
2,5 dl strösocker
0,5 dl vaniljsocker

7 stk gelatinblad
1 msk vatten

400 gram rumstempererad Philadelphia Cream Cheese
6 dl vispgrädde

Chokladsås
Maränger
Krossad daim

Gör så här:
Börja med att lägga gelatinbladen i blöt under ca 5-10 minuter.
Under tiden; krossa digestivekexen i en bunke, smält smöret och blanda dessa till en smulig massa.
Tryck ut digestivekexblandningen i en form med löstagbar kant.
Använd baksidan av en sked så går det enkelt. Ställ in i kylskåpet så länge.
 Skölj jordgubbarna och blanda med strösocker och vaniljsocker.
Mixa till en slät smet.
Vispa även upp din cream cheese så att den blir mjukare i konsistensen.
 Krama ur gelatinbladen och smält tillsammans med 1 msk vatten i en tjockbottnad kastrull.
Smält på medelhög värme, det bränner lätt!
Blanda ner det smälta gelatinet i jordgubbsmixen.
Rör tills allt blandat sig noga.
Vispa därefter ner philadelphian i jordgubbsmixen och vispa med en elvisp tills allt blandat sig väl.
Vispa tillsist grädden hårt och vänd ner den i jordgubbsblandningen.
Häll ner i springformen och släta till ytan.
Ställ i frysen över natten eller i minst 6-8 timmar.
Ta fram cheesecaken ca 60 minuter innan servering så att den får mjukna till.
Garnera med choklad- eller kolasås, krossad daim och några maränger på toppen.

lördag 29 mars 2014

MANDELKLADDKAKA MED HALLONGLASYR


Ingredienser:
200 g kokt, kall potatis
2 dl mandelmjöl (ca 40 g)
1 liten förp kokta kikärter (190 g)
1/2 dl rapsolja
3 ägg
2 dl rårörsocker eller rörsocker
1/2 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
finrivet skal av 1 lime
1 msk färskpressad limejuice
färska hallon till garnering
ev vispad grädde till servering
olja till formen

Hallonglasyr
125 g frysta, tinade hallon
1 dl florsocker


Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Pensla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med olja.
Skala och finriv potatisen. Häll av och skölj kikärterna.
Mixa kikärter och olja till ett fint mos med stavmixer eller i matberedare.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt med elvisp i en bunke.
Blanda mandelmjöl och bakpulver i en annan bunke.
Blanda ner potatis, kikärtsmos, limeskal och limejuice i äggvispet. Tillsätt mandelblandningen.
Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
Ta ut kakan och låt svalna i formen.
Hallonglasyr: Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare. Passera genom en finmaskig sil. Blanda hallonpurén med florsockret. Bred över kakan. Ställ i kylen och låt stelna något.
Garnera kakan med hallon. Servera gärna med en klick vispad grädde.

Innehåller ägg. Fri från gluten, laktos och mjölkprotein, om lämpligt tillbehör serveras.

fredag 28 mars 2014

GETOSTPAJ MED ROSTAD PAPRIKA


Ingredienser:
1 rulle kyld pajdeg (ca 250 g)
1 purjolök (ca 250 g)
1 burk grillad, strimlad paprika ( ca 200 g)
1 tsk torkad timjan
2 ägg
2 dl mjölk (3 %)
1 tsk salt
1 krm peppar
200 g getost (av chèvretyp)


Gör så är:
Sätt ugnen på 225°
Rulla ut pajdegen och lägg i en pajform, ca 25 cm i diameter.
Nagga botten med en gaffel.
Ansa och strimla purjolöken.
Häll av paprikan och spara 2 msk av oljan (för 4 portioner).
Fräs purjolöken i oljan från paprikan tills den är mjuk utan att den tar färg.
Tillsätt paprika och timjan.
Fräs ytterligare någon minut. Ta från värmen.
Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar.
Fördela löken och paprikan i det förgräddade pajskalet.
Bryt getosten i bitar och fördela över. Häll över äggstanningen.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 25 min.

söndag 16 mars 2014

BROCCOLIKNYTEN


1 port
Ingredienser:
5 st broccoliknyten
5 st skivor skinka
0,75 dl lätt kesella
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk örtsalt eller annan krydda

Gör så här:
Finhacka vitlöken.
Blanda samman kesella, vitlök och kryddan.
Bred på blandningen på skinkskivan.
Lägg en fryst eller färsk broccolibukett i mitten och gör det till ett knyte.
Lägg de med öppningen nedåt i en form och in i ugnen i 10-15 min i 200°.

söndag 9 mars 2014

KLADDKAKA MED MJÖKCHOKLAD


Ingredienser:
3 ägg
4 1/2 dl strösocker
2 1/4 dl vetemjöl
4 1/2 msk kakao
225 g smält smör
200 g mjölkchoklad
Kokos

Gör så här:
Smörj och bröa med kokosflingor en form med avtagbar kant.
Smält smöret och 100 g mjölkchoklad.
Grovhacka resten av chokladen.
Rör ihop ägg, socker, mjöl och kakao.
Tillsätt det smälta smöret och chokladen.
Rör smeten slät.
Vänd ner den hackade chokladen.
Häll smeten i formen.
Baka kakan i 175° tills den börjar spricka lite i kanterna, ca 20-25 minuter.
Låt kakan stå i kylen över natten.

lördag 8 mars 2014

RÄK- OCH KRÄFTSTJÄRTSSALLAD


3 port
Ingredienser:
500 g frysta räkor eller 200 g skalade
150 g skalade kräftstjärtar
200 g sockerärtor
1 grönsalladshuvud

Sås:
2 dl mini- el lättcreme fraiche
1 tsk pressad citron + 1 tsk rivet skal
1/2 tsk strösocker
1 tsk dijonsenap
1/2 dl hackad dill
1 krm salt
1/2 krm peppar

Gör så här:
Tina och skala räkor, tina kräftstjärtar och ärtor.
Skölj, torka och finstrimla salladen.
Blanda såsen och blanda i räkor, kräftstjärtar och ärtor.
Lägg upp salladen på ett stort fat och toppa med räkblandningen.

torsdag 6 mars 2014

CHOKLADMOUSSE MED AVOKADO



Ingredienser:
1 mogen avokado
0,5 dl kakao
3 msk honung ( eller valfri sötning tex dadlar)
0,5 dl kokosmjölk (eller mjölk/grädde/juice)
2 krm vaniljessens (eller vaniljpulver)

Gör så här:

Gröp ur den mogna avokadon och mixa till slät puré.
Lägg ner övriga ingredienser,
börja med lite mindre kakao än 0,5 dl och smaka av kakaostyrkan.
Kör tills det är slätt.

tisdag 4 mars 2014

KÖTTFÄRSSOPPA MED MOROT


Ingredienser:
800 g blandfärs
en klick smör
1 gul lök
4 stora eller 6 små morötter
1 röd paprika
3 msk tomatpuré
6 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
2 dl vispgrädde
2 tsk paprikapulver
2 tsk oregano
en näve hackad färsk (eller fryst) persilja
salt, svartpeppar och lite chilipulver

Gör så här:
Finhacka löken och stek den i lite smör.
Lägg i köttfärsen och bryn den lätt.
Tillsätt tomatpuré, vatten, buljongtärning och finhackade morötter och låt småkoka 15 minuter.
Lägg i den hackade paprikan.
Krydda med paprikapulver, oregano, lite chilipulver, persilja, salt och peppar.
Häll i grädden och rör om ordentligt.

ENKEL KYCKLINGGRATÄNG



Ingredienser:
1 grillad kyckling

1 msk smör

1 msk fransk senap

2 msk soya

1/2 msk grönpeppar

2 dl vispgrädde

2 dl creme fraiche

Gör så här:

Bena ur en grillad kyckling och lägg i en form.
Koka upp resten av ingredienserna i en kastrull.
Häll såsen över köttet och låt stå i minst 2 timmar (heller helst tex över natten).
Värm sedan i ugn, 225 grader ca 15 min och servera med ris.