måndag 22 november 2010

CHOKLADTRYFFELTÅRTA MED SAFFRAN & FIKON



Till kakan:
100 g smör

200 g mörk choklad

2 dl strösocker

4 st ägg

Gör så här:
1. smält smöret i en kastrull.
Ta kastrullen från plattan.
2. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i smöret.
Rör tills allt är smällt.
3. Vispa ner sockret och sedan äggen ett i taget till allt är fint blandat.
4. Lägg ett bakplåtspapper i en form med löstagbarkant, ca 22 cm i diameter.
Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 25-30 min.
Den ska vara kladdig i konsistensen men inte lös.
Låt kallna och ställ gärna i kyl över natten.

Vit chokladtopping med saffran:
1/2 g saffran

1 dl vispgrädde

200 g vit choklad

Gör så här:
Stöt saffran i en mortel och låt koka upp med grädden.
Hacka den vita chokladen och låt den smälta i den varma grädden.
Häll smeten över chokladtårtan och låt den stelna.

Till servering:
50 g mörk blockchoklad

2 färska fikon i klyftor

3 dl lättvispad vispgrädde
Smält den mörka chokladen och ringla den över kakan.
Låt stå i kyl fram till servering.
Garnera med klyftor av färska fikon.
Servera även med lättvispad grädde.

Källa: Allt i hemmet nummer 15 2010.