lördag 19 januari 2013

RIMBOBULLAR
















ca 40-50 bullar
Ingredienser:
50 g jäst
4 dl kall mjölk
400 g rumsvarmt smör eller margarin
4 msk socker
4 tsk vaniljsocker
ca 12 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g smör eller margarin
4 msk socker
4 tsk vaniljsocker

Pensling:
uppvispat ägg

Garnering:
2 dl florsocker
2 msk vatten

Ugn: 250°
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig.
Klicka ner matfettet i mindre bitar tillsammans med socker, vaniljsocker och mjöl.
Arbeta samman det till en smidig deg.
Kavla ut degen till en stor kaka, ca 40×40 cm, på lätt mjölat bakbord.
Sporra eller skär ut fyrkanter, ca 8×8 cm.

Rör samman alla ingredienserna till fyllningen.
Lägg en klick fyllning mitt på varje fyrkant.
Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem.
Lägg bullarna i formar och ställ dem på bakplåtar.
Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under duk ca 2 timmar.
Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 6-8 minuter.
Låt bullarna kallna utan bakduk.
Rör ut florsocker med vatten och glasera de kalla bullarna med glasyren.

Det går även bra att frysa dem ogräddade - men färdigjästa- så kan man plocka fram och grädda dem när de ska ätas.