måndag 30 april 2012

STRÖSSELKAKA MED LINGONSYLT















Ingredienser:
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
3 tsk bakpulver
150 g smör eller margarin
1 ägg
2 dl lingonsylt (ev mer)

Strössel:
1 1/2 dl havregryn
knappt 1 dl socker
100 g mandelmassa
75 g smält smör

Gör så här:
Blanda samman mjöl, socker och bakpulver.
Tillsätt matfettet och finfördela det till en grynig massa.
Vispa upp ägget. Rör ner det i smuldegen och arbeta raskt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en smord långpanna ca 20×30 cm.
Fördela lingonsylten över kakan. Riv mandelmassan grovt.
Blanda samman mandelmassan med havregryn, socker och smält matfett till ett strössel.
Strö det över kakan.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 15-20 minuter, 200 C.
Låt kakan svalna och skär den sedan i fyrkanter.
(vill ni göra i stor långpanna så dubbla receptet!).
Servera som den är eller med vaniljsås/visp till.

Källa: http://www.bloggfamiljen.se/matplatsen