måndag 4 februari 2013

LINDSTRÖMSGRATÄNG

















Ingredienser:
ca 500 g nötfärs
1 gul lök
2 msk soya
2 msk oxfond
1,5 dl vatten
6 st inlagda rödbetor (Jag hittade bara skivade i en glasburk,
så jag tömde burken på skivor och hackade dem)
2 msk rödbetsspad
2-3 msk kapris
salt och peppar

Potatismos:
4-5 potatisar
1 ägg
mjölk
1 tsk dijonsenap
salt och peppar

ca 3 dl riven ost

Gör så här:
Börja med att skala och koka potatisarna till potatismoset.
Hacka under tiden löken till Lindströmsröran och fräs den i lite smör, och låt efter en stund även köttfärsen få fräsa med. Tillsätt resten av ingredienserna, och låt röran puttra samman i ca 5 min. Lägg den sedan i botten på en smord ugnsform.
Pressa de kokta potatisarna, och vispa samman dem med mjölk av valfri mängd tills du får den konsistens du vill ha på potatismoset. Det ska dock vara löst, så att maträtten inte riskerar att bli torr. Blanda ner ägg, senap och salt och peppar i potatismoset, och festa loss med en klick smör om du känner dig på det humöret. Ös gärna ner någon näve riven ost i moset när du ändå är igång. Innan du brer över potatismoset på köttfärsröran, strö över lite riven ost på köttfärsröran. Bred sedan över potatismoset, och toppa med lite mer riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i ca 15 min tills du har fått en fin färg på ytan. Servera med sallad.

Källa: http://baraenkakatill.blogspot.se/