torsdag 15 oktober 2015

CHEESECAKE MED ÄPPLE OCH KOLA


6-8 portioner

Tid: 45 minuter + 3 tim i frysen


Ingredienser:
1 burk kondenserad mjölk (400 g)
200 g digestivekex

100 g smör, smält

3 äpplen, tärnade i centimeterstora bitar

2 msk smör till stekning

2 msk strösocker

1 tsk kanel

2 msk vatten

2 äggulor + 2 äggvitor

1 ¼ dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

½ krm salt

150 g naturell färskost

2 dl vispgrädde, vispad


Gör så här:
Gör kolan genom att koka burken med kondenserad mjölk (oöppnad) i en stor kastrull täckt med vatten. Koka upp, sänk värmen och sjud under lock i cirka 1 ½ timme. Det är viktigt att burken är helt täckt med vatten och att det bara sjuder. Ta upp den varma burken och låt burken svalna i rumstemperatur innan du öppnar den.

Mixa kexen i en matberedare eller med en stavmixer och blanda med smöret till en deg.
Klä en form med löstagbar kant med plastfilm som går 10 centimeter utanför formens kant.
Tryck ut degen i formen.
Stek äppelbitarna i smör med socker och kanel i cirka 2 minuter.
Häll i vattnet och koka i cirka 3 minuter till en kompott.
Dra av från värmen och låt svalna.

Vispa under tiden äggulor, socker, vaniljsocker och salt vitt och poröst.
Tillsätt färskost och vispa i ytterligare 1 minut.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Vänd ner den vispade grädden i ostsmeten och vänd därefter ner äggviteskummet.
Bred ut och täck kakbottnen med lite av ostkrämen.
Sprid ut hälften av äpplena ovanpå och ringla över lite kolasås. (Spara lite till servering.)
Varva ytterligare en gång och avsluta med ett lager kräm på toppen.

Täck cheesecaken med plastfilmen och frys in i cirka 3 timmar.
Ta fram 15 minuter före servering så att den blir halvtinad.
Ringla över kolasås.