söndag 26 juli 2015

ENKELT MOROTSBRÖD I SPRINGFORM


8–10 bitar
Ingredienser:
12 g jäst (¼ pkt)
2 dl mjölk, fingervarmt
1 tsk salt
1 msk rapsolja
75 g morötter, fint rivna
5–6 dl vetemjöl

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt salt, olja, morötter och vetemjöl, lite i taget.
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
Forma degen till en slät boll och strö över lite mjöl.
Tryck ut degen till en rund kaka i en springform, ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper (utan att jäsa).
Nagga degen med en gaffel. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim. Sätt ugnen på 250 grader.
Sänk värmen till 225 grader och grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min.
Lyft upp brödet ur formen, i papperet och låt det svalna under en bakduk.

Kalljäsning: Täck springformen med folié och låt degen jäsa i kylen över natten.
Ta fram formen på morgonen innan du sätter på ugnen och låt den stå i rumstemperatur tills ugnen är varm. Grädda enligt instruktionerna.