onsdag 9 mars 2016

LASAGNE

Ingredienser:
900 g blandfärs
1 gul lök
1 pkt bacon
Färsk timjan
Persilja
Basilika
4 klyftor vitlök
500 g krossade tomater
2 tärningar kalvbuljong
5 dl vatten
1 dl tomatpuré
2 tsk socker

Bechamellsås:
3 dl grädde
7 dl mjölk
1 dl mjöl
100 g smör
Salt
Peppar
Muskotnöt
2 dl riven god ost

12 lasagne plattor

Gör så här:
Bryn bacon i småbitar, lök och köttfärsen i en gryta.
Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra under lock i minst 2 timmar. Längre gör absolut inget. Rör då och då så det inte bränns.
Späd ev med mer vatten och smaka av med salt & peppar.

Smält smöret till bechamellen och rör ner mjölet.
Tillsätt mjölk, grädde och kryddor och låt sjuda en stund.

Varva sedan lasagneplattor + köttfärssås + bechamellsås i en ugnsform.
Avsluta med ett lager plattor med bara bechamellsås över (ingen köttfärssås där) och strö över riven ost.

In i ugnen, 200 C i ca 35-50 min (känn så plattorna blivit mjuka, tiden varierar lite på olika märken). Låt stå och dra till sig en stund under folie.

Servera med en stor god sallad och massor med finriven parmesan (sån färdig på påse/burk är faktiskt jättegod till just lasagne).