onsdag 13 december 2023

RISNUDELSALLAD MED GRILLAD BIFF




4 port
Ingredienser:
500 g ryggbiff, i skivor 
250 g platta risnudlar 
1 gurka
1 morot
10 cm rättika
1 dl sockerärtor
70 g babyspenat
100 g jordnötter
3 salladslökar
1 kruka koriander
1 kruka mynta
smör och neutral olja, att steka i
dressing
2 limefrukter
3 msk fisksås
2,5 msk palmsocker (eller farinsocker)
1 klyfta vitlök, riven
2 msk ingefära, riven
1 röd chilifrukt, finhackad

Gör så här:
Riv skalet på lime med zestjärn och pressa saften. Riv vitlök och ingefära samt finhacka chilin. Blanda ihop med fisksås och socker. Smaka av med ev mer fisksås, limesaft eller socker. Ställ åt sidan.
koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Skölj väl i iskallt vatten så nudlarna blir helt kalla. Droppa av väl och lägg i en stor salladskål.
Skala gurkan och klyv på mitten. Skrapa ur kärnorna och dela en gång till på längden. Skär gurkan sen i tärningar. Skär morot och rättika i tändsticksstavar, strimla sockerärtor samt skiva salladslök. Grovhacka korianderstjälkar men spara bladen. 
Lägg alla grönsaker förutom korianderbladen i skålen med glasnudlarna. Häll på dressingen och vänd runt. Plocka myntabladen, lägg överst med korianderblad och jordnötter.
Salta och peppra biffen. Stek i en het panna i smör och olja till den stekgrad du gillar, 54 grader innertemperatur om du som jag gillar medium rare. Låt köttet vila i några minuter innan du skär i det. Skiva upp och toppa risnudelsalladen.