måndag 14 juni 2010

KÖTTBULLAR





















Ingredienser:
ca 800 g blandfärs
1 dl grädde
1 ägg
3 msk ströbröd
1 finhackad gul lök
1 msk socker
1 msk salt
vitpeppar

Gör så här:
Lägg ströbröd och grädde i en bunke och låt svälla en liten stund.
Tillsätt kryddor, ägg och lök. Sen brukar jag köra några varv med en stavmixer för att slippa stora lökbitar i köttbullarna.
Rör ner färsen och blanda ordentligt.
Forma köttbullar och lägg i en långpanna.
In i ugnen, 200 C, ca 15-20 min beroende på hur stora de är.
Skaka runt dem ett par gånger under gräddningen.
För att få finare stekyta så brukar jag sedan fräsa på dem snabbt runt om i smör i en stekpanna på ganska hög värme.
Såsen:
Ingredienser:3 dl vispgrädde
1 1/2 dl creme fraiche
1 köttbuljongtärning (eller höns)
1 msk soja
1 msk svartvinbärsgelé
salt & peppar
1 msk mjöl utrört i lite vatten

Gör så här:
Blanda grädde, creme fraiche, soja, buljongtärning och gelé i en kastrull.
Koka upp och smaka av med salt och peppar.
Tillsätt redningen (mjöl + vatten) och låt puttra en stund så såsen tjocknar.