måndag 19 november 2012

LUSSEKATTER




















Ca 80 st
Ingredienser:
3 pkt jäst (150 g)
200 g smör
8 dl mjölk
2 dl vispgrädde
2 dl vit sirap
1 dl strösocker
500 g lätt kesella
400 g mandelmassa
32-34 dl vetemjöl (1920-2040 g)
1 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma
2 ägg till pensling
russin

Gör så här:
Finfördela jästen i en bunk.
Smält smöret och blanda ner mjölk, grädde, sirap, socker och kesella.
Värm till ca 37 grader.
Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig.
Riv mandelmassan och blanda ner i degvätskan.
Tillsätt hälften av mjölet tillsammans med övriga kryddor.
Blanda väl och tillsätt resterande mjöl men spara ca 1 dl till utbakningen.
Arbeta degen tills den blir blank och släpper från bunken.
Den ska inte kladda när man rör vid den men den ska ändå vara mjuk.
Låt degen jäsa 35 minuter.
Sätt ugnen på 225 gr.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den väl.
Dela den i lagom stora bitar och rulla ut till lussebullar.
Lägg på plåt med bakplåtspapper.
Tryck ner russin och låt jäsa under bakduk i ca 35 min.
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen ca 8 min.
Låt svalna på galler under bakduk.