onsdag 28 maj 2014

HEMLAGAD VANILJSÅS

4 portioner
Ingredienser:
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 vaniljstång
0,75 dl socker
4 äggulor

Gör så här:
Börja med att hälla upp grädde och mjölk i en kastrull.
Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna.
Häll i både frön och stång i gräddmjölken och låt det hela få ett uppkok.
Fiska upp och släng resterna av stången.
Ställ åt sidan att svalna lite, medan du vispar socker och äggulor ljust och pösigt.
Häll sedan ner gräddmjölken i äggsmeten i en tunn stråle, samtidigt som du hela tiden vispar.
Häll tillbaka all smet i kastrullen, och sätt tillbaka på spisen på låg värme.
Vispa med handvisp i stort sett hela tiden.
Såsen kommer långsamt att tjockna.
När första bubblan kommer i såsen är den klar.
Dra den då av plattan och ställ att svalna.
(Skulle såsen fortfarande kännas tunn kan du låta det komma några bubblor till,
men tanken är inte att såsen ska stå och koka, för då kan den skära sig sen.)