fredag 24 oktober 2014

ÄPPELPAJKAKA MED SALT KOLASÅS

Ingredienser:
Cookie-botten

190 gram vetemjöl (ca 3½ dl)

½ tsk bakpulver

1/4 tsk bikarbonat

1/4 tsk salt

115 g smör

1 dl farinsocker

½ dl strösocker

1 ägg

150 g vita chokladknappar (eller hackad choklad)

Stekta äpplen

2 stora äpplen

2 tsk citronsaft

½ dl farinsocker

½ dl strösocker

2 msk vetemjöl

½ tsk kanel

2 msk smör

Salt kolasås

10 mjuka kolor (t.ex. Werthers original)

½ dl grädde

½ tsk havssalt

Gör så här:

Sätt på ugnen på 200 grader.

Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en mellanstor skål.

Ha i båda sockersorterna i en stor skål.
Smält smöret och häll sedan det i skålen med socker och blanda tills det är helt blandat.

När det har svalnat lite så tillsätt ägget, blanda ordentligt.

Ha sedan i vetemjölsblandningen och blanda helt.
Vänd till sist ner chokladen.
Tryck ut degen i en smord gjutjärnsstekpanna eller form och grädda i ugnen i ca 15-20 min.
Den är klar när den är lite gyllenbrun på kanterna. Låt svalna.

Skala och skär sen äpplena i mindre bitar.
Blanda äppelbitarna med alla ingredienserna till stekta äpplena förutom smöret.
Värm en stekpanna med lite smör i och stek äpplena tills dom är mjuka.
Håll dom varma till servering.

För att göra kolasåsen, ha i grädde och kolor i en kastrull.
Rör om hela tiden tills kolorna är helt smälta, tillsätt sedan saltet.
Servera cookiebotten med varma stekta äpplen ovanpå och vaniljglass toppad med varm salt kolasås