onsdag 27 maj 2015

RANDIG RABARBERKAKA


25–30 bitar
Ingredienser:
3–5 rabarberstjälkar (beroende på tjocklek och längd)
ca 2 tsk kardemumma
½–¾ dl florsocker
1 msk potatismjöl eller Maizena majsstärkelse

Smet
3 ägg
2 ¼ dl strösocker
2 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
75 g smör, smält
1 ½ dl mjölk
4 ½ dl vetemjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skär rabarberstängerna i smala längder.
Skär dem lika långa som formens kortsida.
Kör dem i mikron i några minuter så att de blir varma.
Då förlorar de spänsten och håller sig raka när man lägger dem på smeten (annars böjer de sig gärna),
de mjuknar snabbare i ugnen och suger åt sig socker- och kardemummablandningen.

Blanda kardemumma, florsocker och potatismjöl i en skål.
Strö det över rabarberstängerna.
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, smör, mjölk och vetemjöl.
Vispa ihop allt till en slät smet.
Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 22 x 31 cm.
Lägg rabarberstängerna tätt ihop ovanpå smeten.
Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–40 min (känn med provsticka när kakan är klar).
Låt den svalna i formen.