tisdag 1 september 2015

SKÅNSK ÄPPELKAKA MED RABARBER OCH RÅKRÄM

Ingredienser:
1 mörk kavring (ca 500 g)
175 g   smör
2 dl   strösocker
0,5 msk   malen ingefära
0,5 msk   malen kanel
0,5 msk   malen anis
0,5 msk   malen kardemumma

Äppelkompott med rabarber
8   äpplen (ca 1 kg)
4 stjälkar   rabarber, skalade
2 dl   strösocker
0,5   vaniljstång, urskrapad
1   citron, rivet skal och saft

Råkräm
3   äggulor
knappt 0,5 dl   strösocker
0,5 tsk   vaniljsocker
2,5 dl   lättvispad grädde

Gör så här:

Råkräm
Vispa äggulor, socker och vaniljsocker till råkrämen.
Rör ner den lättvispade grädden. Den håller sig i ca 2-3 dagar i kylen.

Äppelkaka
Värm ugnen till 175 grader.
Skär bort kanterna på kavringen och dela den i grova bitar.
Kör bitarna till smulor i matberedare eller smula dem för hand.
Smält 150 g smör i en stor stekpanna och stek brödsmulorna med sockret och alla kryddorna på svag värme i cirka 10 minuter.
Kärna ur äpplena och skär dem i bitar.
Skär ner rabarberna i grova bitar. Häll sockret i en kastrull tillsammans med lika mycket vatten. Tillsätt äppelbitarna, vaniljstång och rabarber. Rör om och låt småkoka mjukt och stöt till en grov kompott. Smaksätt med rivet citronskal och pressad citron.
Lägg hälften av brödsmulorna i botten på en pajform och tryck till dem lätt.
Fyll på med kompotten och täck med resten av brödsmulorna.
Skiva gärna över lite tunt med smör (25 g) på översta lagret för en saftigare kaka.
Baka i ugnen i ca 20 minuter tills den är gyllenbrun och frasig på toppen.
Servera äppelkakan ljummen med en rejäl sked av vaniljsåsen.