onsdag 27 januari 2016

CHOKLADKAKA MED KONJAKSGLASYR


Ingredienser:
½ dl kakaopulver
3 dl grädde
1½ dl socker
100 gr smör
2 dl socker
3 ägg
2 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Glasyr:
3 dl florsocker
2-4 msk vatten eller konjak
2 tsk smält smör

Gör så här:
Kakaopulver, grädde och 1½ dl socker får koka upp och ställs sedan åt sidan att svalna. Under tiden rör man väl smör tillsammans med 2 dl socker. Det ska bli pösigt och vitt och så småningom rör man också i äggen det ena efter det andra. Rör kraftigt! Smaksätt med vaniljsocker och häll sedan i chokladgrädden omväxlande med vetemjöl, vari man lagt bakpulver. Häll smeten i en väl smord och ströbrödbeströdd hålform och grädda kakan i 150-175 grader i 45 minuter. Pröva för säkerhets skull med en provsticka innan ni tar ut kakan ur ugnen. Stjälp upp den och låt den svalna.

Häll över kakan en tjock vit glasyr av lite vatten och eller cognac och florsocker ihoprört med två teskedar smält smör. Låt den rinna lite ojämnt ned över kakans sidor. Det ser så gott ut mot den välgräddade bruna kakan, som doftar och smakar ljuvligt av choklad och vanilj. Den blir stor och håller sig saftig länge.