måndag 12 juni 2017

GAMMELDAGS RABERBERKAKA MED MANDELMASSA


Ingredienser:
3 st ekologiska ägg
2,5 dl strösocker
50 g smör
1 dl mjölk
1 tsk svarta kardemummakärnor
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
100 g mandelmassa
1 st stor eller 2 späda rabarberstjälkar
25 g smör
2 msk strösocker
1 tsk malen kanel
smör och flagad smulad mandel till formen

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och strösocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret, rör i mjölken och nystötta kardemummakärnor och blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Riv mandelmassan och tillsätt den.
Skala rabarbern och skiva den i 1-2 cm bitar. Stek den mjuk i smör, strösocker och kanel.
Fyll en smord och mandelströsslad ugnsform, 15 x 20 cm med smeten. Tryck ner de stekta rabarberskivorna.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.