onsdag 4 mars 2020

PIZZABULLAR



ca 50 st
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten, ljummet (37°)
2 msk olja
2 tsk strösocker
2 tsk salt
4 ägg
18 dl vetemjöl

Fyllning
6 dl tomatsås
400 g skinka, strimlad, rökt, eller kassler
300 g ost, riven

Tomatsås
6 st vitlöksklyftor, skalade
4 msk olivolja
800 g tomater, krossade
4 tsk salt
2 tsk svartpeppar, grovmald
2 tsk basilika
2 tsk oregano
2 msk strösocker

Gör så här:
Lös upp jästen i vatten och olja. Tillsätt socker, salt, ägg och nästan allt mjöl, spara lite till utbakning. Arbeta så att det blir en smidig deg.
Låt degen jäsa under duk 30 minuter medan du gör tomatsåsen.

Tomatsås: Rosta vitlöksklyftorna i oljan, låt dem bli bruna. Tillsätt krossade tomater och kryddor. Låt småkoka ca 20 minuter eller tills såsen tjocknat.
Mixa tomatblandningen med en mixerstav. Låt såsen kallna.

Sätt ugnen på 225°.
Dela degen i två delar och kavla ut de till en rektangel ca 25×50 cm och bred ut tomatsåsen över hela degen, tänk på att lämna ca 3 cm från kanten. Strö över strimlad skinka och riven ost. Rulla ihop degen och skär till 25-30 bullar. Lägg i bullformar eller på bakplåtspapper. Jäs ytterligare ca 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter av ugnen.