tisdag 27 oktober 2020

PUMPASOPPA MED ROSTADE PUMPAKÄRNOR



Ingredienser:
3 dl pumpakärnor
1,5 msk olja
1,5 tsk salt

2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
500 g skalad, urkärnad pumpa
2 msk smör
5 dl grönsaksbuljong
2,5 dl grädde
salt och peppar
1 citron

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Skölj pumpakärnor noga i vatten. Blanda pumpakärnor, oljan, saltet och eventuella kryddor i en bunke.
Häll sedan ut pumpakärnor på en plåt med bakplåtspapper. Försök se till så att pumpakärnorna inte ligger för mycket på varandra, då blir de inte lika knapriga. Rör om ett par gånger så de inte bränns. Rosta i 20 min. Fröna är färdiga när de har fått en gyllenbrun färg.

Skala lök och vitlök. Skär lök och pumpa i bitar. Finhacka vitlöken.
Fräs pumpa, lök och vitlök i matfettet i en kastrull på låg värme. Låt det smälta ihop.
Tillsätt buljong och koka sakta ca 15 min. Mixa soppan med mixerstav, tillsätt grädden och koka upp. Smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft. Strö rostade pumpakärnor över vid servering och lägg några vid sidan om.