måndag 7 augusti 2023

NATTJÄST GREKISKT GRYTBRÖD




Ingredienser:
5 g färsk jäst eller 1 tsk torrjäst
4 dl kallt vatten
1 dl grekisk yoghurt
1 msk olivolja
2 tsk salt
1 msk honung
Ca 8-9 dl vetemjöl

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt yoghurt, olivolja salt och honung. Tillsätt sedan vetemjöl. Tillsätt lite vetemjöl i taget och rör om med en slev. Degen behöver inte knådas utan bara röras ihop till en fin deg. Jag brukar göra min deg ganska så lös i konsistensen så tillsätt inte för mycket mjöl.
Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur över natten eller ca 9-10 timmar.
På morgonen:
Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en gjutjärnsgryta eller liknande i ugnen. Jag har min rätt långt ner. Låt ugnen och grytan bli varm.
Häll ut degen på ett mjölat bakbord. Degen är nu rätt kladdig men strö över mjöl och vik ihop flera gånger. Använd lätta mjölade händer så går det bra. Forma till en rund limpa som får vila på bakbordet medan ugnen blir varm.
När ugnen är varm så forma om limpan igen och lägg upp i mitten av ett bakplåtspapper. Ta fram grytan ur ugnen. Sätt ner limpan i grytan med bakplåtspappret i botten och på sidorna, försök att få bakplåtspappret som sticker upp utanför locket så det inte hamnar ovanpå brödet i grytan. Skär 3 st snitt i limpan. Sätt på locket och sätt in i ugnen i 30 minuter med locket på.
Sänk sedan värmen på ugnen till 225 grader efter 30 minuter, ta av locket och grädda ytterligare 15 minuter. Ta ut grytan ur ugnen och plocka upp brödet och låt det svalna.
Låt brödet svalna innan du börjar skära i det.