torsdag 16 augusti 2012

VANILJPARFAIT MED KOLASÅS




















4 stora portioner
Ingredienser:
4 äggulor
1,75 dl strösocker
4 dl vispgrädde
1 vaniljstång
0,5 tsk flytande vaniljarom (finns i små miniatyrflaskor från t ex Dr Oetker)

Gör så här:
Börja med att snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna med en vass kniv.
Häll upp 4 dl grädde i en bunke, häll i vaniljfröna och ställ in bunken i kylen i ca 30 min.
Under den tiden hinner vaniljfröna sätta mycket smak på grädden.
Separera äggen och vispa äggulorna ljusa och fluffiga tillsammans med sockret.
Rör ner vaniljessensen. Ta sedan ut bunken med vaniljgrädde ur kylen och vispa den mjuk och fluffig. Blanda samman äggsmet med vaniljgrädde och rör till en jämn smet.
Frys i 3-4 timmar om du använder små portionsformar, och 5-6 timmar ifall du använder en enda stor form. Ska glassen inte serveras samma dag - låt den tina långsamt i kylen ca 20 min innan servering för bästa konsistens.

Saltstänkt kolasås
4 portioner (eller snarare 6, faktiskt)
 Ingredienser:
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 tsk flingsalt

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till kolasåsen utom flingsaltet, och låt det koka ihop i en kastrull till en kolasås. Efter ca 20 min brukar man ha en bra konsistens på den. Ta den av värmen, häll i flingsalt (smaka gärna av, men bränn dig inte) och häll upp i en värmetålig kanna. När såsen serveras, ställ gärna fram flingsalt så att matgästerna själva kan sprinkla på lite extra salt direkt över såsen på sina desserttallrikar. Salt kola är så otroligt gott!

Källa: baraenkakatill.blogspot.se