onsdag 3 oktober 2012

BORWNIETÅRTA MED HALLONMOUSSE


















Ingredienser:
Browniebotten
120 g mörk choklad
100 g smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
1 1/2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 1/2 dl vetemjöl
smör till formen
vispad grädde till garnering
färska hallon till garnering

Hallonmousse
1 paket frysta, tinade hallon (à 250 g)
1 dl gelésocker multi
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Gör så här:
Browniebotten: Sätt ugnen på 175°C.
Bryt chokladen i bitar. Smält choklad och smör i vattenbad. Ta från värmen.
Tillsätt sockret och rör tills det är jämnt fördelat. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om.
Tillsätt vaniljsocker och salt. Vänd ner mjölet.
Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (för 8 bitar).
Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen.
Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter. Låt svalna.
Hallonmousse: Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare.
Passera genom en finmaskig sil. Koka upp den släta hallonpurén med gelésocker.
Ta från värmen. Rör ner vaniljsockret.
Vispa grädden fluffig.
Vänd ner grädden i hallongelén/purén då den har börjat stelna något (den ska fortfarande vara lite rinnig).
Bred hallonmoussen över browniebottnen (låt formens kant sitta kvar).
Låt stå i kylen minst 3 timmar, gärna över natten.
Vid servering: Lossa tårtan ur formen, dra ev av bakplåtspapperet och lägg tårtan på ett fat.
Garnera med spritsad grädde och färska hallon.

Källa: http://www.ica.se/Recept/monas-brownietarta-med-hallonmousse-715221/