måndag 23 december 2013

JULFRALLOR

25 frallor
Ingredienser:
650 g (ca 11 dl) Kungsörnen Kärnvetemjöl
250 g (5 dl) Kungsörnen Rågsikt
50 g (1 pkt) jäst
2 flaskor (á 33 cl) julmust
1 dl matolja
2 tsk salt
ev 2 dl russin

Gör så här:
Värm julmusten i en kastrull till fingervarmt (37°C).
Smula ner jästen i degskålen och häll julmusten över, rör runt så att jästen löser sig.
Tillsätt matolja, salt, rågsikt, nästan allt vetemjöl och eventuellt russin.
Arbeta degen för hand ca 10 minuter eller med maskin ca 5 minuter tills degen släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 40 minuter.
Ta upp och knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 25 bitar.
Forma bitarna till släta runda bullar. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt.
Värm ugnen till 225°C.
Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 minuter.
Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10 minuter.
Låt kallna på galler under bakduk.