lördag 27 september 2014

CHILI PÅ HÖGREV


Ingredienser:
1.2 kg högrev
1 tsk salt
140 g skivat bacon
2-3 msk olivolja
1 st finhackad liten gul lök
2 st finhackade färska jalapeño
3 st finhackade vitlöksklyftor
400 g krossade tomater (1 burk)
1 msk limejuice
4 dl vatten
1 msk maizena + vatten
salt
svartpeppar ur kvarn

Kryddblandning:
0,5 msk chilipulver
2 tsk mald spiskummin
1 tsk torkad oregano
0.5 dl vatten

Picklad rödlök:
2 rödlökar
saften av 2 limefrukter
1/2 dl äppelcidervinäger
salt

Gör så här:

Putsa bort det mesta av fett och bindväv från högrevet och skär det i 3 centimeter tjocka grytbitar.
Salta köttet med 1 tsk salt och blanda runt i en skål.
Ställ undan så länge.

Mixa chili och kryddor till kryddblandningen.
Rör om tills det blir en jämn röra.
Ställ åt sidan.
Stek baconskivorna i en stekgryta på medelgod värme tills de blir gyllene och knapriga.
Fiska upp baconskivorna och lägg undan så länge.
Häll upp baconfettet i en kopp.

Bryn köttbitarna i omgångar i lite av baconfettet samt lite olivolja.
Fiska upp köttet.
Fräs lökhack i några minuter under omrörning.
Tillsätt jalapeño och vitlök och fräs ytterligare ett par minuter.
Ös ner chili- och kryddblandningen och fräs i ett par minuter.

Lägg ner brynt högrev, krossade tomater, limejuice och vatten.
Täck med lock och låt din chili sjuda på låg värme i cirka 2-4 timmar (beror på köttet, känn så det är riktigt mört).
Tillsätt bacon de sista 5 minuterna.
Smaka av med salt och peppar.
Servera på en gång eller låt den stå i kylskåpet i 2-3 dagar.
Chilin blir bara godare av det.

Picklad rödlök: Strimla rödlökarna fint och blanda med resten av ingredienserna. Låt stå och dra i minst 15 minuter innan servering.

Servera Chilin med tortillabröd, den picklade löken, creme fraiche, koriander, riven ost och sallad.