torsdag 4 september 2014

CITRONPAJ MED LAKRITSMARÄNG


Ca 10 bitar
Ingredienser:
Botten
125 g smör, rumsvarmt
1 dl florsocker
3 dl vetemjöl
1 äggula

Fyllning
1 ½ dl citronsaft, färskpressad
2 dl strösocker
2 dl vatten
30 g maizena majsstärkelse
2 äggulor
50 g smör

Marängtäcke
4 äggvitor
1 dl vatten
2 ½ dl strösocker
2–3 tsk lakritspulver

Gör så här:
Botten: Blanda ihop alla ingredienser till en deg. Lägg den i en plastpåse i kylen i 30 min. Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut degen och tryck ut den i en pajform, ca 22 cm i diameter. Jämna till kanterna med en vass kniv och nagga bottnen med en gaffel. Grädda pajskalet mitt i ugnen i ca 15 min. Låt det svalna.

Fyllning: Koka upp citronsaft, strösocker och 1 dl vatten. Rör ihop maizena och äggulor med resterande vatten (1 dl) i en bunke. Rör ner den varma citronblandningen i ägguleblandning och vispa kraftigt. Häll tillbaka krämen i kastrullen och låt sjuda tills den börjar tjockna. Häll upp krämen i en bunke och tillsätt smöret, lite i taget, och rör till en jämn kräm. Täck bunken med plastfolie och låt krämen svalna i ca 2 tim i rumstemperatur.

Bred ut krämen på bottnen. Sätt in pajen i frysen under tiden du gör marängen, så att krämen hinner sätta sig.

Marängtäcke: Häll äggvitorna i en torr och ren bunke. Koka upp vatten och strösocker till 121 grader. När sockerlagen når 110 grader börjar du vispa äggvitorna. Häll ner sockerlagen i ägg-vitorna i en fin stråle och vispa på högsta hastighet ett par minuter, sänk hastigheten, tillsätt lakritspulver och vispa tills marängen svalnat.

Spritsa eller bred marängen över citron-krämen och bränn av den med en gasolbrännare. Strö över lakritspulver.