torsdag 18 september 2014

CHOKLADKAKA MED DULCE DE LECHE


ca 10 port

Ingredienser:
150 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 liten tsk flingsalt

Glasyr
1 dl grädde
100 g mörk choklad, gärna med havssalt
2 rejäla tsk smör
1 rågad tsk havssalt
0,5 burk dulce de leche

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°, och smält smöret i en kastrull.
Rör samman ägg och socker
Tillsätt det smälta smöret.
Blanda de torra ingredienserna för sig, och rör sedan ner dem i äggsmeten.
Rör till en jämn smet, och häll sedan ner den i en form med löstagbara kanter.
Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten på formen.
Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 17-20 min, den ska fortfarande vara lite lös i mitten.
Tryck ner kanterna lite när du tagit ut den, så samlas inte glasyren i en grop i mitten av kakan sedan.
Låt kakan svalna innan du brer på glasyren.
Jag brukar göra själva kakan kvällen innan den ska ätas och förvara i kylen över natten, och några timmar innan servering gör jag glasyren och brer på den.

Till glasyren så kokas grädden upp och ställs sedan åt sidan.
Bryt ner chokladen i bitar och rör ner den i grädden.
Rör till en jämn smet.
Klicka sedan i smöret, och strö ner lite flingsalt.
Rör ner knappt hälften av dulce de lechen.
Bre glasyren över kakan.
Ta sedan den där sista matskeden dulce de leche som gör att du faktiskt förbrukar en halv burk, och lägg den i en kopp.
Rör ut den med ett par matskedar vatten, så att den får ungefär samma tjocklek som flytande honung. Hur mycket vatten som behövs beror på hur fast dulce de lechen är, själv brukar jag koka burken i ca 2 timmar när jag ska göra den här kakan.
Häll sedan den flytande dulce de lechen över glasyren, och dra runt lite i glasyren med spetsen av en kniv för att få ett lite "ripplat" mönster.
Ställ tillbaka kakan i kylen igen, så att glasyren hinner få lite fastare konsistens innan servering.
Minst 3 timmar bör den stå kallt.