fredag 26 juni 2015

SPARRISSOPPA MED RÄKTOPPING


4 portioner
Ingredienser:
2 knippe grön sparris i bitar
1 liten strimlad purjolök
2 msk olivolja
1 dl vitt matlagningsvin
6 dl stark kycklingbuljong (vatten + 2 buljongtärningar)
1 dl grädde
salt och vitpeppar
en nya socker

Räktopping:
5 hg räkor med skal (skalade)
6-8 körsbärstomater (delade)
1 citron (rivet skal)
1/2 dl riven parmesan
flingsalt
svartpeppar

Gör så här:

Fräs sparris och purjolök i olja i en stor kastrull, spara sparrisknopparna till toppingen.
Häll i vin och buljong och låt det sjuda i ca 10 minuter tills sparrisen är mjuk.
Mixa till en slät soppa och tillsätt grädden.
Koka upp på nytt och smaka av med salt, peppar och lite socker.

Dela sparrisknopparna på längden och blanda med ingredienserna till räktoppingen. Servera soppan i skålar med lite topping i varje skål.
Ringla gärna över några droppar olivolja.