torsdag 4 juni 2015

WIENERBRÖD I LÅNGPANNA



Ingredienser:
50 g jäst
2 ½ dl mjölk
9 dl vetemjöl
150 gram smör, rumstempererat
2 ägg

Fyllning
2 dl socker
100 gram smör, rumstempererat
Riven mandelmassa, efter behag

ägg
pärlsocker

Vaniljkräm
½ vaniljstång
5 dl mjölk
3 msk + 3/4 dl socker
6 äggulor
1 dl maizena

Gör så här:
Börja med vaniljkrämen, så att den hinner svalna ordentligt tills du ska ha på den.
Skär ett snitt i vaniljstången på längden.
Skrapa ut fröna.
Koka upp mjölk, vaniljstång och frön samt 3 msk socker i en kastrull.
Rör ihop äggulor och resten av sockret med maizenan i en bunke.
Sila först ner 1/3 av den varma vaniljmjölken i äggblandningen och vispa den slät.
Sila sedan ner resten.
Häll tillbaka i kastrullen.
Värm under vispning tills krämen tjocknar.
Ta från värmen och ställ krämen kallt.
Sätt på ugnen på 220 grader.
Smula sönder jästen i en bunke och häll över mjölken, rör så att jästen löses upp.
Knäck äggen och vispa sönder dem i blandningen.
Häll i några dl vetemjöl och ha sen i smöret och resterande mjöl.
Blanda till en deg som inte klibbar.
Dela degen i två bitar och kavla ut den ena i en långpanna.
Den andra biten kavlar du ut likadant och brer på fyllningen.
Vik sedan över andra halvan.
Häll på vaniljkräm på degen på plåten och skär sedan långa remsor av den andra degen,
snurra remsorna och lägg i ett snyggt mönster. Pensla med ägg och strö pärlsocker på.
Grädda i ca 18-22 min mitt i ugnen.