onsdag 24 februari 2016

TORSKGÖMMA MED CHÈVRESKUM


Ingredienser:
500 g torskfilé
0,5 kg jordärtskocka
1 nät blåmusslor
1 pkt rimmat sidfläsk
(funkar med bacon också)
1 st morot, stor
0,5 st purjolök
8 st champinjoner

Chèvreskum:
350 g chèvre (eller efter smak)
5 dl mellangrädde
2 dl grädde
1-2 st st fiskbuljongtärning
smör
smörpapper, stora ark steksnöre
eller alluminiumpapper

Gör så här:
Stek sidfläsket väl. Skiva svampen och stek i smör. Gör fina strimlor av morot och purjolök. Skala och slanta jordärtskockorna. Skiva upp torsken i lagom stora bitar. Lägg upp svamp, grönsaker, fläsk och fisk i små skålar för enkelhetens skull. Ta ur blåmusslorna från nätet och häll ut i diskhon. Alla som är öppna skall slängas. De friska musslorna skall vara helt stängda när du rör runt bland dem. Gör i ordning fiskpaketen enklast genom att lägga ett stor bit smörpapper i en djup tallrik/skål. Fyll paketet med jordärtskocka (Förkoka de gärna några minuter för att dom säkert ska hinna bli mjuka i ugnen), morot, purjolök, sidfläsk, svamp, och friska blåmusslor (ca 5 per person). Överst lägger du torsken och en rejäl klick smör. Knyt paketet med steksnöret, enkelknut och rosett (så man enkelt kan knyta upp när man ska äta). Placera paketen på en ugnsplåt och baka paketen i 225 grader ca 20-25 min. Är du osäker kan du försiktigt öppna ett paket och se om torsken är klar och musslorna har öppnat sig.

Chèvreskum
Koka upp mellangrädde och grädde samt buljongtärningen.
Tillsätt chèvre och rör runt. Smaka eventuellt av med salt och peppar.
Låt stå och småputtra en stund och vrid sedan av plattan.
Innan du serverar, värm upp såsen och skumma gärna till den med en stavmixer, för det fina utseendets skull. Servera fiskpaketen oöppnade på en djup tallrik. Vid servering knyts paketet upp och chèvreskummet hälls på med en soppslev. Ca 1,5 dl per person.