torsdag 19 januari 2012

FÖDELSEDAGSTÅRTA
















Ingredienser:
 4 ägg
4 dl socker
100 gr nötter (valfria)

3 dl grädde
socker
2 dl kakao

Gör så här:
Marängbotten och -mellanskikt
Knäck 4 ägg. Dela upp vitor och gulor.
Vispa vitorna rejält tillsammans med 4 dl socker.
Finhacka eller mal 100 gr nötter av valfri sort och häll i marängsmeten.
Häll upp smeten i 2 runda (lika stora) former på ett bakplåtspapper.
Skjuts in i ugnen i 225°C till marängen torkar till.

Chokladkräm:
Koka 3 dl grädde tillsammans med socker (mängd efter hur sött ni tycker att krämen ska smaka) samt 2 dl kakao.
Koka till krämen tjocknat något och vispa därefter i de 4 äggulorna. (Krämen tjocknar ytterligare när den kallnat).

Upplägg:
Häll upp hälften av krämen på marängbottenskiktet.
Lägg på mellanskiktet.
Häll upp resten av krämen på mellanskiktet.
Toppa med rostade mandelflarn.

Servera med vispad grädde.