tisdag 24 juli 2012

BLÅBÄRS- & MARSANSNURROR















ca 30 normalstora bullar
Ingredienser:
125 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt

1 1/2 tsk malen eller stött kardemumma
ca 12-15 dl vetemjöl
Fyllning:

100 g rumstempererat smör
1/2 dl florsocker

1/2 dl marsanpulver (kokvarianten)

ca 1-2 dl blåbärssylt

Dekoration:

ca 50 g smält smör
ca 2 dl strösocker


Gör så här:
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, saltet, socker, kardemumman och nästan allt vetemjöl.
Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.
Rör ihop smör, florsocker och marsanpulver till fyllningen med elvisp till en slät smet.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
Kavla ut degen till en rektangel. Bred ut smörfyllningen på hälften av degen.
Bred på sylt på den andra halvan.
Vik i hop den ena degen från långsidan och skär ca 2 cm långa remsor.
Dela varje remsa på mitten nästan ända upp till viket (de ska fortfarande sitta fast i varandra) så det blir två långa ben och tvinna dem.
Lägg dem i en rund ring i varsin bullform. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
Grädda bullarna mitt i ugnen, 250 C, ca 10 minuter.
Låt dem svalna under bakduk. Innan de ska serveras penslas de med smält smöt och doppas i socker.