tisdag 27 januari 2015

KÖTTFÄRSPIROGER


16 piroger
 Ingredienser:
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
1 ½ tsk salt
1 tsk socker
ca 13 dl vetemjöl

Fyllning
400 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
½-1 tsk chilipeppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
2 msk tomatpuré
1 dl vatten

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37 grader).
Häll över mjölkblandningen över jästen och rör om till jästen har lösts upp.
Tillsätt salt och socker.
Arbeta sen in mjölet, lite i taget till en smidig deg.
Pudra sen över lite mjöl och låt jäsa under duk i 30 minuter.
Medan degen jäser, gör iordning fyllningen.
Skala och hacka lök och vitlök. Skala och riv morötter.
Fräs köttfärsen i en stekpanna och tillsätt sedan lök, vitlök och morötter, kryddor och salt.
Tillsätt sedan tomatpuré och vatten och låt allt puttra på låg värme i ca 10 minuter.
Låt sedan fyllningen svalna.
När degen har jäst färdigt, dela den i 16 bitar.
Forma varje bit till en boll och kavla sedan ut till rundlar.
Lägg ca 3 msk av fyllningen på ena halvan av rundeln.
Vik över den andra halvan och tryck ihop kanten med en gaffel.
Grädda i ca 15 minuter i 225 grader.