onsdag 19 augusti 2015

ENKLA FRUKOSTBRÖDET I FORM


ca 8–10 bitar
Ingredienser:
12 g jäst (¼ pkt)
2 dl mjölk, fingervarm (kall vid kalljäsning)
1 tsk salt
1 msk rapsolja
5–6 dl rågsikt

Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt salt, olja och rågsikt, lite i taget.
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
Forma degen till en slät boll.

Tryck ut degen till en rund kaka i en form,
ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper  (utan att jäsa).
Nagga degen med en gaffel och strö över lite mjöl.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
Sätt ugnen på 250 grader.

Kalljäsning: Täck formen med folié och ställ den i kylskåpet över natten.
Ta fram den på morgonen före du sätter på ugnen och låt den stå i rumstemperatur tills ugnen är varm. Grädda enligt instruktionerna.

Sänk värmen till 225 grader och grädda brödet mitt i ugnen i 12–15 min.
Lyft upp brödet i papperet och låt det svalna under en bakduk.