fredag 21 augusti 2015

UGNSSTEKT ROSTBIFF I KRYDDIG MARINAD

Ingredienser:
1 kg benfritt nötkött (rostbiff)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

1 1/2 dl soja
1/2 dl vitvinsvinäger
2 msk honung
3-4 pressade vitlöksklyftor
1/2 msk grovt krossad svartpeppar
1/2 msk smulad timjan, alt 1 1/2 msk färsk

Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader.
Gnid in köttet med salt & peppar och lägg det i en ugnsform.
Stick in en stektermometer i köttets mitt och sätt in formen i nedre delen av ugnen.
När termometern visar 60 grader är köttet rosa, vid 70 grader nästan genomstekt.
(Det tar mellan 1 1/2 – 3 timmar beroende på köttets form och starttemp. )

Blanda samtliga ingredienser till marinaden.
Ta fram två kraftiga plastpåsar som rymmer köttet.
Låt köttet vila 10 minuter när det är färdigt och lägg sedan ner det i de dubbla platspåsarna. Häll över marinaden i påsen och pressa ur så mkt luft som möjligt och slut tätt.
Lägg påsen med köttet i en form i kylen och vänd det lite då och då.
Köttet är färdigmarinerat efter 2 dygn.

Ta upp köttet och sila marinaden.
Skär köttet i tunna tunna skivor och lägg upp på ett fat.
Ringla ev lite av den silade marinaden över.