onsdag 20 januari 2021

LEOPARDKAKOR




Ingredienser:
7 dl mjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
225 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk kanel
1/2 tsk kakao
2 msk kakao

Gör så här:
Vispa samman rumsvarmt smör med socker och vaniljsocker, vitt och fluffigt. Vispa ner äggen. Blanda mjöl med bakpulver och salt och rör ner försiktigt till en slät deg. Dela den i bitar och lägg 1/5 i en skål och vispa ner 0,5 tsk kanel och 0,5 tsk kakao. Lägg 1/5 i en annan skål och vispa ner 2 msk kakao i den. Plasta in de tre degarna och låt dem vila i kylen en timme.

Platta ut den mörka degen till en rektangulär platta på plastfolie. Rulla den ljusbruna till en korv och lägg ovanpå. Klä in den i den mörka degen, den ska helst inte täcka runt om. Skär bort lite deg så den inte täcker och rulla den överblivna degen till en smal korv.

Lägg rullarna i frysen en kvart. Kavla under tiden ut den ljusaste degen mellan plastfolie. Ta ut rullarna ur frysen och skär dem i skivor. Lägg leopardfläckarna på den ljusa degen, lägg på plastfolien och kavla så fläckarna går ihop med degen. Ta bort plasten och tryck ut kakor med hjälp av något lämpligt mått.

Lägg dem på bakpappersklädd plåtar och grädda ca 12 min i 175 C tills de börjar få fin färg. Ta ut och låt svalna.