lördag 14 september 2019

FLÄSKFILÉGRYTA BOURGUIGNON



4 portioner

Ingredienser:
250 g steklök
250 g färska små champinjoner
150 g tärnat bacon
2 dl rödvin
1 tsk timjan
600 g fläskfilé
3 dl vispgrädde
Salt & svartpeppar
Smör
2-3 tsk soya
ev. lite maizenastärkelse 1-2 tsk

Gör så här:
Skala steklöken, enklast är att lägga dem i en kastrull och låt koka upp och sjuda 2 minuter, skölj med kallt vatten och sedan kan man nästa ploppa ut dem ur skalet.

Skölj champinjonerna, gärna små så att de inte behöver delas. Lägg dem i torr stekpanna med lite vatten i botten. Låt vätskan i champinjonerna koka ur på medelvärme, det här gör att champinjonerna blir fasta och smakrika.

Tillsätt smör till champinjorna och låt fräsa tillsammans med löken och bacon på medelvärme tills allt har fått fin färg. Salta och peppra.
Avsluta med att tillsätta rödvin och timjan och låt stekpannan och låt koka upp ordentligt. Lägg allt i en gryta och torka ur stekpannan.
Putsa fläskfilen och skär fläskfilen i mindre bitar, jag brukar skiva cirka 1 cm tjocka skivor som jag delar en gång.
Stek fläskfilén i smör på hög värme i omgångar salt och peppra. Lägg köttet i grytan och skölj ur stekpannan med lite vatten och häll även stekskyn i stekpannan.
Ställ grytan på plattan och tillsätt vispgrädden. Låt koka upp och sjuda cirka 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och soya.
Känns grytan lite rinnig kan du reda den med lite maizenastärkelse.
Servera med potatis, pasta eller ris.