måndag 17 februari 2020

SEMMELKRANS


2 kransar
Ingredienser:
100 g smör

3 dl mjölk

50 g jäst

½ tsk salt

1 dl socker

1 ägg

½ tsk hjorthornsalt

10 dl vetemjöl

1 ägg till pensling

Mandelmassa

Grädde

Florsocker

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull.
Häll i mjölken och värm på lite tills det blir fingervarmt.

Smula jästen i en bunken och häll över mjölkblandningen.
Rör om tills jästen helt har lösts upp.

Blanda i salt, socker, ägg och hjortronsalt.

Blanda i mjölet, lite åt gången.
Blanda väl tills degen är jämn och fin och släpper från kanterna.

Låt degen jäsa i bunken övertäckt med duk i 10 minuter.

Forma till två runda kransar på två plåtar och låt jäsa under duk i 40 minuter.


När kransarna har jäst klart pensla dom med uppvispat ägg och grädde i 220 grader i ca 15 minuter.

När kransarna svalnat, skär bort ett lock runtom och gröp ur lite.
Samla allt som är urgröpt i en skål.
Riv ner mandelmassa i skålen.

Blanda urgröpet, riven mandelmassa och ett par matskedar av vispad grädde till en smet och fyll kransarna med det.

Spritsa på vispad grädde.
Sätt på ”locket” och pudra över florsocker.